Balıkesir İş Dünyası Buluşması

Sosyal Medyada Paylaş

Balıkesir İş Dünyası Buluşması

Derneğimizin Balıkesir Ticaret Borsası ve Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği  (BASİAD) ile birlikte gerçekleştirildiği “ Bilim, Ekonomi, Gelecek ve Siz” konulu seminer ve yemekli toplantımız  31 Ocak Salı günü Balkonuk Center’ da gerçekleştirildi. Ekonomi ve finans dünyasının tanınmış ismi Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı, Ekonomist Prof. Dr. Özgür DEMİRTAŞ ülkemizin ekonomik durum hakkında açıklama yaparak işadamlarına uyarılarda bulundu.

Söz konusu toplantıya ; Balıkesir Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Sayın Kerim ÖZDEMİR, Karesi Belediye Başkanı Sayın Yücel YILMAZ, Altıeylül Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Fikrettin KOCAMAN, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Sayın Fahri ERMİŞLER, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Sayın İsmail UĞUR, Balıkesir Karesi Ziraat Odası Başkanı Sayın Sami SÖZAT , GÜNMARSİFED Başkanı Sayın İsa Tamer ÇELİK, TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Sayın Onur ÖZKUL, dernek başkanları ve meslek odaları başkanları ile Balıkesir’imizin tanınmış işadamları da katılım sağladılar.

Açılış konuşmasını yapan Sayın Faruk KULA; “ Bugün Ticaret Borsası olarak BAGİAD ve BASİAD ile ortaklaşa düzenlediğimiz seminerimizde sizlerle bir araya geldik. Ülkemiz 15 Temmuz’ da anayasal düzeni ortadan kaldırmak üzere bir darbe teşebbüsü yaşamıştır. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın dirayetli tavırları neticesinde halk darbe teşebbüsünü bertaraf etmiştir. Darbe teşebbüsü ortadan kaldırılmasına rağmen ülkemizde hem içeriden hem dışarıdan tazyikler devam etmektedir. Maalesef terör devam etmekte, maalesef Suriye’ de savaş hali devam etmekte. Buna ilave olarak bir de ekonomik problemlerle bizi sıkıştırmaya başladılar” diyerek “Ben buraya konuşmacı olarak gelmedim dinleyici olarak geldim. Balıkesir Kuvayi Milliye ateşinin yakıldığı bir şehirdir. İçeriden ve dışarıdan gelecek bütün tehlikelerin hepsinin uhdesinden gelebilecek hem şehirdir, hem ülkedir. Yeterki birlik ve beraberlik içerisinde el ele , gönül gönüle vererek terörün bittiği , iş hayatının normele döndüğü aydınlık bir Türkiye arzusu ve isteğindeyiz”  diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından söz alan Prof. Dr. Sayın Özgür DEMİRTAŞ; Türkiye’ de ekonominin bir gruba göre muhteşem, başka bir gruba ise çok kötü olduğunun söylendiğini ancak bunun doğru olmadığını belirterek“Batı toplumlarının doğru toplumlarına göre artıları vardır, doğu toplumlarının da batı toplumlarına göre artıları vardır. Batı toplumları pragmatisttir. Amerika’ nın dış politkasının ne olduğunu söyleyebilir misiniz? Asla söyleyemezsiniz , dış politika çıkarları  neyse odur. Doğu toplumlarında pragmatist olmak ise ayıptır. Özeleştiri de böyledir. Doğu toplumlarında eğer iyi bir şey olduysa her zaman kendisinden dolayıdır. Kötü bir şey olduysa her zaman o dışarıdan gelmiştir. Bu düşünce tamamen yanlıştır “ diye belirtti.

 

 

 

Prof. Dr. DEMİRTAŞ, Türk işadamı ve sanayicisinin korkmadan harekete geçmediğini söyleyerek;  Sizler korkmadan harekete geçmiyorsunuz , benim korkum ise şu, 20 yıl sonra uyansam ve Türkiye’ ye gelsem hala Türk, Kürt, Alevi , Sünni konularının konuşuluyor olmasından korkuyorum. Yok olmak ile burun burunayız. Doktora gittiğiniz de, sizi muayene eder. Gözünüze bakar, göğsünüzü dinler. Bir ülkenin ekonomisine de bu şekilde bakılır. İlk bakmanız gereken olay cari açığı var mı yok mu ? diyen Sayın DEMİRTAŞ , Türkiye ve diğer ülkelerin borç oranlarını ele alarak İtalya’nın gelecek bir yılda ödemesi gereken borcun Türkiye’nin 30 yılda ödemesi gereken borca eşit olduğunu belirterek, ülkemiz devlet borçlanması açısından iyi durumda. Bunun dışındaki her şey açısından ise kötü durumda . Özel şirketler açısından, para politikası açısından, ihracat pazarları açısından kötü durumda. Türkiye’nin 2001- 2008 yılları arası çıkış, 2008-2012 yılları arası duraklama, 2012 ‘den itibaren ise çöküş dönemidir. Bunları tamamen ekonomik açıdan söylüyorum. Türkiye mali disipline uydu , kamu borcu vermedi , kamu borcunu kontrol altına aldı enflasyon ve faizler indi. 2008’ de Amerika’ da kriz oldu. Dünya’ ya oluk oluk dolar akmaya başladı. Türkiye’ ye de para geldi. Türkiye burada müthiş bir şey yapmadı, bu para her yere aktı. Amerika 5 trilyon dolar para bastı, bu bizim yıllık milli gelirimizin 8 katı. Biz o dolarları eğitime verseydik Güney Kore;’nin 1965 yılında yaptığı gibi bizlerde başarılı olurduk. Ama biz parayı aldık ve zengin olduk sandık. Amerika faizleri yükseltti ve para geri dönmeye başladı. Türkiye reformlara devam etmediği için düşüş başladı”  dedi.

Doların yükselişi ile ilgili bilgilendirme yapan Sayın Özgür DEMİRTAŞ; “Şirketlerin mevduat dolar hesaplarına bakalım. Dolar satış çağrısı ile dolarda  hafif bir düşüş oluyor. Çok fazla satılmadı. Reel faiz nedir? Faizden alın enflasyonu çıkartın . Yatırımcı faize bakar. 10, enflasyon kaç 7, ben bu ülkeye girersem reel faiz ne alacağım 3. Bu yeterli mi diye bakar yabancı yatırımcı. Ülkeler yüksek faiz vermek istemez. Öğrenci ders çalışmayı sevmez, ama çalışmak zorundadır. Mesela Kolombiya’ ya bakalım, uyuşturucu ticaretinden para kazanan bir ülkedir. Brezilya’ da enflasyonu beklenenden yüzde 4 fazla, reel faiz daha yüksek. Türkiye’ ye bakalım reel faiz sıfır olarak veriyor. Dolar niye artıyor diyorlar? Sıfır faiz ile reel faiz olmaz. Sen öz kardeşine bile yüzde sıfırdan para veriyorsun hiç tanımadığın adama yüzde sıfırdan para veriyorsun. Bakın net ve açık söyleyeyim ben Türkiye AB’ ye girsin istemiyorum. AB ikircikli bir politika izlemiştir. Amerika’ nın tavrı ikirciklidir. Darbe girişiminde de gördük iki gün sonra başsağlığı diledi. Türkiye’nin sattığı 100 liralık malın 49 lirası Avrupa’ ya satılıyor. Türkiye’nin sattığı 100 liralık katma değer malın 60 lirası Avrupa’ya satıyoruz. AB ve Amerika ikircikli mi evet ama mücadele küstüm oynamıyorum değil. Dolara ihtiyacımız var, sahte dolar ama alıp sümkürüyorlar dolara, yakıyorlar. Sen yakınca, sümkürünce o dolar düşmez. Sen o doları TL ile aldın, sen onu yakınca TL’yi de yakmış oluyorsun. Bunun hiçbir siyasi parti ile alakası yok, Türkiye olarak rasyonaliteyi bırakmamamız gerekir “diye konuştu.

Yaptığı konuşmasının ardından misafirlerimizin sorularını yanıtlayan Sayın Özgür DEMİRTAŞ’ a Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Sayın Faruk KULA, BASİAD Başkanı Sayın Abdullah BEKKİ ve Başkanımız Sayın Rahmi KULA tarafından günün anısına  yağcı bedir halısı hediye edildi.

© 2012 TUGİK | Türkiye Girişimci İş İnsanları Konfederasyonu. Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım My Medya