HAGİAD 2.İşbirliği platformu toplantısını gerçekleştirdi

Sosyal Medyada Paylaş

HAGİAD 2.İşbirliği platformu toplantısını gerçekleştirdi

HAGİAD olan Hatay Genç İşadamları Derneği kuruluşunun 23. yılında Anemon Otel’de 2.HAGİAD İşbirliği platformu toplantısı düzenledi. 

Hatay ekonomisine yön verenlerin bir araya geldiği seminere Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, KOSGEB İl Müdürü Kenan Sert, İŞKUR İl Müdürü Ahmet Karaveli, MKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, ile birlikte Hatay’dan ve çevre illerden işadamları ve firma temsilcileri katıldı. Seminerde düzenlenen fuarla firmalar da kendilerini katılımcılara tanıtma imkânı elde ettiler. Platformun ikinci gününde açılan stantları Hasiad ve Antakya organize sanayi bölgesi başkanı  Tahsin Kabaali,işadamı Türkonfed yönetm kurulu üyesi Faruk Ekinci, Mehmet Kılıçlar ve bazı işadamları stantları ziyaret ederek firmalardan bilgi aldılar.

Seminerin açılış konuşmasını yapan, HAGİAD Başkanı Zekiye Çankaya Fakıoğlu, “Hepiniz düzenlediğimiz İşbirliği platformuna hoş geldiniz. Bu tür toplantıları düzenleyeceğimiz fuar alanımız olmadığı için toplantıyı burada düzenliyoruz. Herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Umarım toplantımız herkese faydalı olur” dedi.

Seminerde düzenlenen konferansta Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, KOSGEB İl Müdürü Kenan Sert, MKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar ve HATEKS Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Abdo kısa konuşmalarla fikirlerini belirttiler.

 

İlk konuşan KOSGEB İl Müdürü Kenan Sert firmalara yapılan desteklerden ve hibe programından bahsetti. Sert, “Firmalarımıza desteklerle hibelerle destek oluyoruz. Marka olma noktasında işbirliği içinde olacağımızı tekrarlıyoruz” dedi.

Seminerde konuşan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, “Suriye pazarı da bitti. Bu yüzden yeni pazarlar bulmak zorundayız. Suriye pazarı bizim için önemliydi. Çünkü Suriye üzerinden tüm Ortadoğu’ya ulaşıyorduk ancak savaş ortamı ekonomiyi de olumsuz etkiledi. Bu yüzden yeni pazarlar bulmak zorundayız. Afrika pazarı da bu açıdan bakıldığında Hataylı girişimciler için son derece uygundur” dedi.

MKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar da yaptığı konuşmada şu konulara değindi, “Bölgesel kalkınmada yöresel ürünlerin payı çok önemli. Bizim bilimsel dergilerden Avrupalı ve Amerikalıların haberi oluyor ama biz dahi sonradan haberdar oluyoruz. Bu konuda politika eksikliği var. Hatay’ın marka problemi var. Bu konuyla ilgili de aramızda koordinasyon sorunu var. Hatay’da marka olma noktasında üniversite sanayi işbirliğini sağlamalıyız” dedi.

HATEKS Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Abdo da konuşmasında, “Hatay’da ar-ge çalışmalarına ağırlık verilmeli. Başarı ve markalaşma ancak bu konuya ağırlık verilirse gelir” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar ve konuşmacılar karşılıklı olarak soru cevap şeklinde fikirlerini belirttiler. Burada konuşan Hikmet Çinçin, İpek yolu adı altında bir projemiz var. Bölge şehirleri ile ortak projeler yaparak Hatay’ın tanıtımını yapmayı planlıyoruz. Uluslararası alanda önemli markamız var. Ayakkabı da ve mobilya da marka çıkarmamız lazım. Ama bu konuda geç kalındı. Biz yine de bu konuda üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar firmaların düzenlediği standları gezerek firmalar hakkında bilgi aldılar.

HAGIAD 2. ISBIRLIGI PLATFORMU SONUÇ BILDIRGESI

 23 yıldır ülkemiz ve ilimiz Hatay için basta istihdam olmak üzere, girisimcilik ve inovasyon alanlarinda projeler üreten, arastirmalar yapan Hatay Genç Isadamlari Dernegi olarak gerçeklestirdigimiz 2. Isbirligi Platformu’nu tamamlamis bulunmaktayiz. Ilimizdeki ekonomik konjöktürün olumsuz olmasi süphesiz ki tüm sanayi, ticaret ve hizmet kuruluslarini etkilemistir. Bunun yani sira kur rejimindeki belirsizlik ve esnek olmayan arz-talep disiplini de bu olumsuz havayi körüklemekte, ekonomik istikrarimizi zedelemektedir.
Tüm bu gelismeler isiginda bu yil ikincisini gerçeklestirdigimiz Isbirligi Platformu, bu vesileyle bir araya gelen kurumlarin birlikteligine ivme kazandirmis, pek çok ortak proje üretilmis ve bu çalismalar, istihdam ve kaynak yaratma adina faaliyet gösteren kamu kurumlarinca desteklenmis, güçlü birlikteliklerin adimlari atilmistir. Gelecegin yatirimcilari olan biz genç isadamlarinin ortak bir platformda güçlü bir istisari düzen ile adimlar atiyor olmamiz noktasinda daha çok ivmeye ve süreklilik barindiran kalkinmaya ihtiyacimiz oldugu da asikârdir.
            Bu baglamda;
1-         Ihracat rejimini güçlendirici ve ithal ikameye dönük çalismalari kolaylastirici adimlara
2-         Nitelikli personel ihtiyacinin karsilanmasina dönük istihdam programlarina
3-         Firsat esitligi ve finans kolayligi saglayici likiditeye
4-         Es güdümde güçlü isbirligi çalismalari gerçeklestirebilecegimiz kongre merkezlerine
Ihtiyacimiz oldugunu, ekonomik kalkinma modelimiz içerisinde siklikla dile getirdigimiz “Küresel pazarlarda daha güçlü rekabet” kavraminin ancak böylesi adimlarla mümkün olabilecegini düsünüyoruz. Bu fikirlerle 2. Isbirligi Platformu’na katilim gösteren tüm kuruluslara tesekkür ederken, artik bir gelenek haline gelen bu projemizin önümüzdeki dönemlerde de sürecegi umuduyla en derin sevgi ve saygilarimi sunuyorum. 

© 2012 TUGİK | Türkiye Girişimci İş İnsanları Konfederasyonu. Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım My Medya