Karşılıksız Çek Verene Hapis Kararından Memnunuz

Sosyal Medyada Paylaş

Karşılıksız Çek Verene Hapis Kararından Memnunuz

Karşılıksız Çek Verene Hapis Kararından Memnunuz

 

ESGİAD Başkanı Kahraman Albay, karşılıksız çek verene yeniden hapis öngören tasarının meclis komisyonundan geçmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi. Albay, “Karşılıksız çek oranı giderek artmış, çekin itibarı sarsılmıştı. Şimdi yeniden toparlanacak” dedi.

 

ESGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman Albay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda karşılıksız çek konusunda da çok önemli düzenlemeler yer aldığını bildirdi. Söz konusu düzenlemeye göre karşılıksız çek veren kişinin, her bir çek için bin 500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacağını ifade eden Başkan Albay, “Bu parayı ödemeyen ise 2012 öncesinde olduğu gibi hapse girecek.  Elbette ekonomik suça ekonomik ceza taraftarıyız. Ancak çek konusundaki suistimaller o denli arttı ki, hapis tek çözüm oldu” diye konuştu.

Artık Dolandırma Maksatlı Kullanılıyordu

2012 yılında yapılan düzenleme ile karşılıksız çek verene hapis cezasının ortadan kaldırıldığını, sonrasında ise ciddi sorunlar yaşandığını anımsatan Başkan Kahraman, şöyle devam etti:

“Bu karardan sonra karşılıksız çek oranında artış meydana gelmiş, sayısız mağdur yaratılmıştı. Halbu ki çek, iç piyasanın en önemli ödeme araçlarından biri. Paradan sonra en fazla kullanılan ödeme aracı. Çekin bu denli itibarsızlaştırılması ticarete de olumsuz yansımış, piyasadaki durgunluğun artmasında etkin rol oynamıştır. 2012’de hapis cezasının kaldırılmasıyla beraber karşılıksız çıkan çeklere bakıldığında önemli kısmının ödeme güçlüğü sonucu değil, dolandırma maksatlı verildiği açıkça görülüyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte bütün bu sorunların önemli ölçüde azalacağına inanıyoruz. Çeke itibar yeniden sağlanmaz ise üretimde çarklar yavaş dönmeye, ticari yaşam ve sosyal barış sekteye uğramaya devam edecek.”

© 2012 TUGİK | Türkiye Girişimci İş İnsanları Konfederasyonu. Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım My Medya