TÜGİK YİK Başkanı Erhan Özmen "GTO Ticaret Ofisi Erbil’de doğru teşhis ve tedavi merkezi olacak"

Sosyal Medyada Paylaş

TÜGİK YİK Başkanı Erhan Özmen  GTO Ticaret Ofisi Erbil’de doğru teşhis ve tedavi merkezi olacak

GTO Ticaret Ofisi Erbil’de doğru teşhis ve tedavi merkezi olacak

Siyasetten uzaklaşıp üretime yönelme vaktidir. Seçimdi, gerginlikti, oydu, buydu derken fazlasıyla soyutlamadık mı kendimizi ekonomi gündeminden. Oysa mümkün mü bizim için orta gelir tuzağına takılıp kalmış, cari açığı yüksek bir  ülke  olarak ekonomiden uzaklaşmak.

Neyse ki kararan  bu durumun farkında olan iş dünyasının örgütleri güzel adımlar atıyor. Bu adımlara son dönemlerdeki en güzel örnek övünmek gibi olmasın Gaziantep’ten. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Erbil’de bir ofis açtı.

Değerli dostum başkan Eyüp Bartık’a sordum neden Erbil’e ofis açıyorsunuz diye. “Üyelerimiz için, Gaziantep için Türkiye için bir de KOBİ’lerimiz ihracatı öğrensin diye” dedi. “Üyelerimiz Erbil’e mal satar, orada yatırım yaparsa bundan elbette hem Gaziantep hem Türkiye karlı çıkar. Bir de bu oyuna daha önce hiç ihracat yapmamış  KOBİ’lerimizi de dahil edebilir onlara dış ticareti öğretebilirsek kaymaklı  kadayıf olur” diye de ekledi.

Haksız değil başkan aksine çok çok haklı.

Hatırlayın Körfez Savaşı’nın hem Irak halkına hem de bize ödettiği ağır bedeli. 1990 öncesinde Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmi 5,5 milyar dolar civarındaydı, işgalden sonra ticaret sıfırlandı. 2003’ten sonra ise yavaş yavaş artmaya başladı ve şu an 12 milyar dolara yaklaştı. Bunun 8 milyar doları Kuzey Irak’a. Buradaki Türk firma sayısı ise bin 500’e yaklaştı. Habur sınır kapısı potansiyeli taşıyamaz hale geldi 5 yeni sınır kapısı için taraflar anlaştı yakında kazmalar vurulur inşaatlarda.

Aslında şimdi birbirimizin yaralarını sarıyoruz. GTO Erbil Ofisi de işte bu yaralar sarılırken doğru teşhis ve tedavi için çalışacak.

Türk iş dünyası olarak hızımızı daha da artırmalıyız. Yarayı sarmak isteyen çok!

İşgalden sonra tüm dünyanın ilgisini çeken, gelecek vaat eden bir coğrafya oldu Irak. Bunun nedeni elbette işgal sonrası altyapı ve üstyapı ihtiyaçları bir tarafa zengin petrol ve doğalgaz rezervleri. Çok güzel potansiyellere sahip bu coğrafyada hızla dört bir tarafı saran İngiliz’den, Çinli’den, Japon’dan, Fransız’dan önce herkesten önce komşusu, dostu, kültürdaşı Türkler olmalı.

 

© 2012 TUGİK | Türkiye Girişimci İş İnsanları Konfederasyonu. Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım My Medya