Turizme destek çalıştayı düzenlendi.

Sosyal Medyada Paylaş

Turizme destek çalıştayı düzenlendi.

Kuzey Kıbrıs Genç İş Adamları Derneği, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu işbirliğinde "Kuzey Kıbrıs Turizmini Kalkındırma ve Geliştirme Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştayın açılışına Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, bürokratlar, iş insanları ve davetliler katıldı.

Gülercan: Turizmdeki izolasyonların ve ambargoların üstesinden gelecek akılcı politikalara ihtiyacımız var Güfercan, konuşmasında Kıbrıs'ın doğa! ve tarihi güzelliklerine işaret ederek, "Turizmde arzu edilen yere gelebilmek, ülkemize turist çekebilmek için sadece bu güzellikler yeterli değil" dedi. Turizm konusundaki çalışmalarının yaklaşık 7 ay sürdüğünü ve bu çalışmayı bugünkü çalıştayda sunacaklarını kaydeden Gülercan, "KKTC olarak turizmde arzu edilen yere gelebilmek için neler yapmalıyız' sorusunun yanıtını bulma ve bu alandaki uzmanların deneyimlerinden yararlanma düşüncesiyle yola çıktık" şeklinde konuştu. Aidiyet bilinciyle ve dayanışmayla sorunların üstesinden gelinebileceğini de söyleyen GİAD Başkanı Gülercan, "Turizm alanında ülkemize uygulanan izolasyonların ve ambargoların üstesinden gelecek akılcı politikalara ihtiyacımız var. Bunun için ortaya yenilgi, özgüven eksikliği ve öğrenilmiş çaresizlik değil proje koymalıyız" ifadesine yer verdi. GİAD olarak her zaman bunun için çalıştıklarını vurgulayan Cemal Gülercan, "Olumsuzlukları eleştirerek değil, çalışarak düzeltebiliriz" şeklinde konuştu.

Özmen: Yani turizmde 1,5 trilyon dolarlık bir pasta yar

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Erhan Özmen de çalıştayda bir konuşma yaptı. Özmen, küresel değerlendirmelere yer verdiği konuşmasında, "Ülkelerin gayri safi milli hasılaları ne kadar yükselirse insanların turizme ayırdığı para da o kadar yükselir" ifadelerine yer verdi. "2016'da dünyayı gezen insan sayısı 1 milyar 235 milyondu" diyen Erhan Özmen, "Bu insanlar toplamda 1 trilyon 250 milyar dolar para harcadı. 250 milyar dolar transferlere ve ulaşıma gitti. Yani turizmde 1,5 trilyon dolarlık bir pasta var. Dünya Turizm Örgütü bu rakamın 2 trilyon dolar olacağını öngörüyor" şeklinde konuştu. Turistlerin gittikleri ülkelerde kişi başına bin dolar harcadıklarını ifade eden Özmen, "Bazı ülkeler turizmden kişi başına 300 dolar gelir elde ederken, ABD turizmde kişi başına 2 bin 500 dolar gelir elde ediyor" dedi. Amerika'nın Fransa'dan sonra en fazla turistin gittiği 2'nci ülke olduğunu, 75 milyon turistin Amerika'ya 177 milyar dolar para bıraktığını ifade eden Erhan Özmen, "Türkiye'ye 2016 yılında 31 milyon turist geldi, turizm geliri 22,5 milyar dolar oldu" açıklamasında bulundu. Ülkelerin turizm pastasından aldıkları payı büyütmek için yaptıkları girişimlere değinen Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Erhan Özmen, "Kimse durmuyor, Türkiye Cumhuriyeti de, KKTC de durmamalı" şeklinde konuştu.

Siber: Bu iş, Turizm adaşıyız'demekle olmaz" Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, çalıştaydaki konuşmasına, Kuzey Kıbrıs Genç İş Adamları Derneği ile Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonunu ortak çalışmaları nedeniyle kutlayarak başladı. Turizmle ilgili açıklamalarda bulunan Siber, Kıbrıs'ın denizden, kumdan, güneşten öte bir ada olduğunu kaydetti, tarihi ve kültürel zenginliklere işaret ederek, '"Turizm adaşıyız' demekle bu işin olmayacağını gayet iyi biliyoruz" şeklinde konuştu. Siber, "Her ülke, kendi ülkesini pazarlamak, turist çekmek için uğraşıyor.

Kıyasıya bir rekabet var. Bu pazarda yer kapmak kolay değil" dedi. "Önemli olan buradan ayrılacak turistlerin hangi düşünceyle ayrılmış olduğudur" Turizmde sadece Turizm ve Çevre Bakanlığı'nın çalışmasıyla değil, kolektif çalışmayla başarıya ulaşabileceğini kaydeden Sibel Siber, "Turizm sadece görsel güzellikler değil, çevredir. Çevrenin temiz olmasıdır. Sayın Turizm Bakanı ülkeye bu yıl gelen turist sayısının arttığını söyledi. Bundan önemlisi, turistlerin buradan hangi düşünceyle ayrılacağıdır. Bir sonraki turist sayısını belirleyecek en önemli faktör de budur" şeklinde konuştu.

Turizmin ilgili bir devlet politikası oluşturulması gerektiğine işaret eden Sibel Siber, ülkenin ekonomisinin iyileşmesinin, insanların yaşam kalitesinin artmasının turizmden gelecek gelirlerden doğrudan ilgili olduğunu söyledi. Kültürel mirasın korunmasının önemine de değinen Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, "Çevreyi korumak; turizm yatırımlarını çevreyle barışık yapmak; turizm yatırımları yaparken ülkenin doğal güzelliklerine zarar verecek şekilde davranmamak; eko turizmi ön plana çıkarmak... Bizler bu konuları ciddi ciddi değerlendirmeli, kolektif çalışmayı hayata geçirmeliyiz. Çünkü geç kalmak kaybetmektir" şeklinde konuştu.

Ataoğlu: Yatak ve otel sayılarının artırılmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor Turizrn Çevre Bakanı Fikri Ataoglu, turizmle ilgili önemli çalışmalar olduğunu, turizm pastasındaki payın hak edilen noktaya ulaşması için uğraşmaya devam edeceklerini söyledi. Ataog'u. Güney Kıbrıs'taki otellerin 90 bin, Kuzey Kıbrıs'taki otellerin 23 bin yatağa sahip olduğunu ifade ederek, 'Rakamlar arasındaki fark beni üzüyor" dedi. Ülkedeki yatak kapasitesinin artırılması için atılan adımlat işaret eden Bakan Ataoğlu, "Gerekli görüşmeler yapıldı.  Boşa çıkacak yerlerin uluslararası ihaleye çıkması, yatak ve otel sayılarının artırılmasıyla Ügili çalışmalar sürüyor" şeklinde konuştu. "Sağlık turizmi kısa sürede hareketlendi" Sağlık turizmine de değinen Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs'ın, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi'nin 54'üncü üye ülkesi olduğunu belirtti, "Sağlık turizmi kısa sürede hareketlendi" değerlendirmesinde bulundu.

Ülkenin doğusunun ve batısının geliştirilmesi için adımlar atıldığını kaydeden Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, su konusuna da değindi. Sulama sisteminin önümüzdeki günlerde başlayacağını ifade eden Ataoğlu, üretilecek ürünlerin otellerde tüketilmesi için ilgili mercilerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. "Anadolu'nun büyük illerinde Kuzey Kıbrıs'ın tanıtılmasına ilgili çalışmalar sürüyor" KKTC'yle ilgili Türkiye'de yapılan tanıtım etkinliklerine işaret eden Bakan Fikri Ataoğlu, "Anadolu'nun büyük illerinde Kuzey Kıbrıs'ın tanıtılmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor.

Etkinliklerimiz ülkemizle ilgili farkındalık yaratıyor" dedi. Turizm ve Çevre Bakanı Ataoğlu, otellerdeki doluluk oranlarının, bu yılki turist sayısının geçtiğimiz yıla oranla arttığını gösterdiğini kaydederek, "Turist var, yatak yok. Önümüzdeki 6-7 ay içinde, 4-5 tane çok güzel, değerli ve kaliteli otel hizmete geçecek. Yatak sayımıza 5 bin civarında katkı sağlanacak" dedi.

Gürlesel'den sunum Konuşmaların ardından Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, "KKTC Turizm Sektöründe Gelişmeler ve Öneriler" konulu sunum yaptı. Çalıştayda, uluslararası alanda deneyimli ve bağımsız uzmanlar tarafından KKTC, turizminin geleceğinin şekillendirmesine katkı koymak için hazırlanan turizm raporu da konuklarla paylaşıldı.

© 2012 TUGİK | Türkiye Girişimci İş İnsanları Konfederasyonu. Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım My Medya