Ege Akdeniz Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Toplantısı dün Isparta’da yapıldı.
EGAFED Yönetim Kurulu Başkanı Sezer Gök, son yıllarda yaşanan su sorununa işaret ederek Eğirdir Gölü’nün kurtarılması için çeşitli önerilerde bulundu. EGAFED YİK Başkanı Efkan Ceylan ise ekonomik gelişmelere işaret ederek üretim vurgusu yaptı.
Ege Akdeniz Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu dün Isparta Belediyesi Kültür Merkezi’nde toplanarak ekonomik gelişmeleri ve dernek faaliyetlerini masaya yatırdı. Isparta, Eğirdir, Yalvaç, Kuşadası, Marmaris, Kütahya İş İnsanları Derneklerinin oluşturduğu ve TÜGİK’e bağlı olan EGAFED’in yönetim kurulu toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı A. Sezer Gök, “Bilindiği üzere çevreye, insanlara, bitki örtüsüne, canlılara ve hayvanlara zarar vermeyen üretim prosesleri revaçta ve takdir görmektedir. Isparta’mız başta olmak üzere bölgemiz coğrafi konum itibariyle özellikle tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesine müsaitlik gösterir. Bu noktada verilebilecek en kıymetli örneklerden biri güldür diyebiliriz. Isparta gülünün yaklaşık 150 yıllık geçmişi vardır. Lavanta üretimi de son dönemlerde bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır. Amacımız ülkemizin kalkınmasına hizmet eden projeleri tasarlayıp uygulamaktır” dedi.
EĞİRDİR GÖLÜ İÇİN BİLİM KURULU
EGAFED Yönetim Kurulu Başkanı A. Sezer Gök, konuşmasında son yıllarda yaşanan su krizine de değinerek son 1 yılda 24 santimetre daha azalan Eğirdir Gölü’nü kurtarmak için bir bilim kurulu oluşturulmasını teklif etti. Gök, “EGAFED olarak somut bir öneride bulunmak istiyoruz. Malum su dünyadaki en stratejik maddelerden birisidir. Uğruna savaşlar bile yapılmıştır. Bölgemizde Türkiye’nin 2. Büyük gölü olan Eğirdir Gölü’yle ilgili proje önerimiz vardır. Malumunuz Eğirdir Gölü kuraklık tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle Eğirdir Gölünü kurtarmak için el birliğiyle çalışmak zorundayız. İlimizdeki üniversite, kamu ve kamu kurumları özel kurumlar ve derneklerin katılabileceği bir kurul toplantısı teklif ediyoruz. Böylelikle hem tarımsal kalkınma temeli olan suyun verimli kullanımını hem de çevrenin korunması mümkün olacaktır. Konuyla ilgili olarak başta üniversitelerimiz olmak üzere kamu kuruluşları ve diğer sivil toplum örgütlerinin ilgi ve destekleri bekliyoruz” dedi.
ÜLKEMİZ TÜM OLUMSUZLUKLARDAN ETKİLENDİ
Daha sonra kürsüye gelen EGAFED Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Efkan Ceylan ise ülkedeki ekonomik gelişmelere ve sanayi sektörünün yönelimine değindi. Ceylan, “Hepinizin bildiği gibi; son yıllarda dünya genelinde bir takım belirsizlikler ve krizler yaşanıyor. Özellikle Covid sürecinde başlayan tedarik zincirindeki kriz, ardından başta tarım ve gıda olmak üzere üretimden kaynaklanan daralmalar ve Rusya – Ukrayna Savaşı’nın yarattığı enerji krizlerini peş peşe yaşadık.
Ülkemizde elbette tüm olumsuzluklardan etkilendi. Önümüzdeki süreçte de etkileneceğini düşünüyorum” dedi.
ÜRETİME ODAKLANMALIYIZ
Konuşmasında üretime vurgu yapan Ceylan, “Yaşanan tüm bu olumsuz gelişmeler bize bir şeyi çok net olarak göstermiştir. Türkiye, her koşulda üretmek ve büyümek zorundadır. Küresel krizlerin bizi daha az etkilemesini istiyorsak, ciddi bir üretim atağına ihtiyaç duyduğumuz gayet açıktır. Ancak ne yazık ki, ülkemizde ekonominin; faiz, döviz, enflasyon, gayrimenkul, sıcak para gibi sadece parayı çevirmek amaçlı bir pencereden tartışıldığını görüyoruz. Bizim asıl yapmamız gereken şeyin; üretime odaklanmak, üretimde istikrarlı bir yola girmek olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
YATIRIM EKONOMİSİ İÇİN BÜTÜN İMKANLAR SEFERBER EDİLMELİ
Yüksek enflasyonun özellikle sabit gelirli milyonlarca insan açısından en büyük problem olduğuna dikkat çeken Ceylan, “Dövizdeki dalgalanmalar ve yüksek enflasyon; hem üreticinin hem de tüketicinin önünü görmesini engellemektedir. Ülkemizin bir an önce yatırım ekonomisi için bütün imkanlarını seferber etmesi gerekmektedir. Özellikle sanayi ve imalat sektörlerinde atılım yapmamız gerekiyor. Türkiye’nin büyümesinin lokomotifi olan sanayinin çok daha fazla desteklenmesi, çok daha fazla teşvik edilmesi şarttır” görüşünü savundu.
TESELLİYE DEĞİL DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR
EGAFED YİK Başkanı Efkan Ceylan, iş dünyasının teselliye değil, desteğe ihtiyacı olduğunun altını çizerek “Yatırım ve üretim olmadan istihdam olmaz. Türkiye’nin yükünü taşıyan, vergi veren, istihdam yaratan ve risk alan iş dünyasının teselliye değil, desteğe ihtiyacı vardır” diye konuştur.
EKONOMİDE İSTİKRAR İSTİYORUZ
Ceylan, “Hepimiz iş dünyasının içindeyiz. Hepimiz sorunların farkındayız. Hepimiz daha fazla üretmek, daha fazla istihdam sağlamak için çalışıyoruz. Ama hepimiz haklı olarak ekonomide istikrar istiyoruz. Önümüzü görmek istiyoruz. Bu anlamda sivil toplum kuruluşlarımıza, özellikle ekonomi ve ticaret odaklı sivil toplum kuruluşlarımıza büyük görevler düşüyor. Daha fazla konuşmak, taleplerimizi daha yüksek sesle dile getirmek, projelerimizi daha fazla artırmak, birbirimize daha fazla destek olmak durumundayız” dedi.
Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.